ALLES OVER GABA

ALLES OVER GABA

Wat doet het GABA?
Het gamma-aminoboterzuur dat wordt afgekort tot GABA is een remmende neurotransmitter. Een aminozuur helpt mee bij de opbouw van eiwitten en een neurotransmitter is een chemische stof die signalen overbrengt van de hersenen naar het lichaam. Bij GABA betekent dit dat het stressgerelateerde boodschappen van de hersenen naar het lichaam afremt of blokkeert. Het lichaam reageert daardoor minder sterk op stress.

Dat heeft een dubbel-positieve werking. Want als het lichaam stress ervaart gaat je weerstand omlaag. Als je weerstand laag is zul je weer minder goed tegen stress bestand zijn en sneller ziek worden. Bij voldoende GABA werkt dit juist precies andersom en dat is dus goed voor de afweer van ziekten. Daarom is het van belang om dit aminozuur op peil te houden en zo gezond te blijven.

Hoe wordt GABA aangemaakt?
Dit niet-essentiele aminozuur komt van nature voor in de hersenen. Deze lichaamseigen stof wordt daar aangemaakt uit glutamaat. Hiervoor is het aminozuur glutaminezuur nodig. Bij het ouder worden wordt de aanmaak hiervan minder. Er kan dan een tekort ontstaan aan dit aminozuur waardoor er ook te weinig GABA aangemaakt wordt. In dat geval kun je lichamelijke klachten krijgen en meer last van stress hebben. Dit tekort is aan te vullen met de juiste voeding of met een supplement. Voedingsbronnen van het aminozuur GABA zijn o.a. zaden, noten, aardappelen, bananen, uien, scharreleieren, spinazie, broccoli, runderlever, heilbot, linzen, citrusvruchten en volkoren producten. GABA zit alleen in verse en onbewerkte producten. Door het eten van complexe koolhydraten in deze voedingsmiddelen wordt het glutamaat-niveau verhoogd, waardoor GABA beter aangemaakt kan worden.

Genoeg GABA?
Als het gehalte aan GABA in het lichaam voldoende is heeft dit een ontspannende werking op het lichaam. Dit komt omdat de afremmende werking van GABA stress minder hard aan laat komen. GABA als voedingssupplement wordt ook wel genomen als er behoefte is aan meer mentale en fysieke rust. In die zin worden GABA dus rustgevende eigenschappen toegeschreven. GABA wordt hierdoor gebruikt om evenwichtig te blijven in stress-situaties maar ook om de concentratie te verbeteren, meer innerlijke rust te ervaren en om beter te slapen. Andersom kan het zo zijn dat er bij een te laag GABA-niveau niet alleen meer stress wordt ervaren, maar ook meer angst.

GABA als supplement
De werking van GABA kan verminderen wanneer er een tekort aan vitamine B1 is en ook bij het afkicken van een alcoholverslaving. Om een tekort aan GABA te voorkomen kun je hiervoor een voedingssupplement nemen. Aan GABA-voedingssupplementen is vaak vitamine B toegevoegd. GABA werkt namelijk goed samen met vitamine B omdat deze deze ook ontspannende eigenschappen heeft. Vitamine B werkt net als GABA in op de hersenen.

Bepaalde studies wijzen uit dat Gaba het groeihormoon verhoogt. Als gevolg hiervan kan er vetverlies optreden en toename van de spiermassa. Om deze reden wordt GABA soms gebruikt als ondersteuning bij fanatiek sporten en als men de spiermassa wil vergroten. Dit is echter niet voor iedereen verstandig. Zeker zwangeren mogen dit supplement daarom niet gebruiken, maar vrouwen die borstvoeding geven ook niet. Bij ondergewicht is het ook zeer onverstandig om dit supplement te nemen. Overleg eerst met je arts of behandelaar of dit supplement voor jou geschikt is. Als je toch zelf gaat experimenteren houd je dan altijd aan de aangegeven dosering op de verpakking.

Reading next

MATCHA MAKEN

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.